malzemeler:
- şerbeti:
- 5 su bardağı şeker
- 3,5 su bardağı su
- yarım limonun suyu
hamuru:
- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 paket kabartma tozu
- 100g erimiş tereyağı
- 1 yumurta
içi:
ayrıca:
- 3 paket buğday nişastası (toplam 500g)
- 150g eritilmiş kızgın tereyağı
hazırlanması:
1. hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur
yapın. bunu 15-20 dakika dinlendirin. dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya
ayırın. her parçadan 16-18 adet cevizden küçük parçalar koparın.
kopardığınız parçalara elinizle ceviz şekli verin. şekil verdiğiniz her
küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açın. aralarına
bolca nişasta serperek 16 veya 18 parçayı üstüste koyun. (en üsttekine
nişasta serpmeyin). böylece 16'lı (veya 18'li) 3 grup elde edin.
2. yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. (yuvarlak yoksa dikdörtgen
tepsinin içine yuvarlak açtığınız hamuru koyabilirsiniz.) 16'lı bir
grubu alıp merdane ile tepsinin genişliğinde açın. bunu tepsiye serip
üstüne ceviz içinin yarısını serpin. ikinci grubu da açıp üzerine
serin. kalan cevizleri de bunun üzerine serpin. son grubu da açıp en
üste serin.
3. tepsideki yufkaları baklava dilimi şeklinde dilimleyin. üzerine -
her yanına değecek biçimde- 150g kızgın tereyağı gezdirin. 200C fırında
üzeri kızarana kadar pişirin. fırından çıkartıp baklavayı soğutun.
şerbet ılık baklava soğukken şerbeti tepsinin üzerine gezdirin. 4-5
saat sonra servis yapın.
bu yemek tariflerine baktığımda baklavanın eksik olduğunu fark ettim ve hemen ekledim yapılışı zor olan fakat yenmesi çok güzel olan bir tatlı
yapmaya çalışanlara kolay gelsin
yapamayanlar artık bir tatlıcıda yesin
herkese afiyet olsun