Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
SosyalBilgiDepoAnasayfaGaleriLatest imagesAramaGiriş yapKayıt Ol
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» 2009-2010 YILI 8. SINIFLAR T.C. İNKILAP TARİHİ DERSİ BEP YILLIK PLANI
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeC.tesi 10 Kas. 2012, 12:07 tarafından atk111

» CUMA NAMAZI NASIL KILDIRILIR?
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimePaz 04 Eyl. 2011, 12:02 tarafından SBÖ

» liquid fish oil benefits
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeSalı 02 Ağus. 2011, 10:39 tarafından Misafir

» LALE, ALLAH'I SİMGELER NİÇİN?
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimePtsi 04 Tem. 2011, 09:25 tarafından SBÖ

» SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENİN KADROYA GEÇİŞİ İÇİN İLGİLİ DİLEKÇE BURDA!
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeSalı 07 Haz. 2011, 06:25 tarafından SBÖ

» MÜFETTİŞLERİN İSTEDİĞİ ŞÖK TOPLANTISI TUTANAĞI ÇİZELGESİ 2009-2010
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeÇarş. 18 Mayıs 2011, 18:58 tarafından 06fatih06

» KAN TAHLİLİ YAPTIRDINIZ YORUMLAMASINI İSTİYORSUNUZ? BUYRUN!
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimePerş. 10 Mart 2011, 15:19 tarafından SBÖ

» OSMANLI PADİŞAHLARININ KABİRLERİNİN HANGİSİ, HANGİ İLİMİZDE Mİ?
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeC.tesi 05 Mart 2011, 15:51 tarafından SBÖ

» HZ. MUHAMMED (SAV) HAYATI - KRONOLOJİK OLARAK -
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeSalı 15 Şub. 2011, 00:19 tarafından SBÖ

» HZ. PEYGAMBERİMİZ DOĞDUĞUNDA MEYDANA GELEN MUCİZELER!
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeSalı 15 Şub. 2011, 00:05 tarafından SBÖ

» TÜRKLERDE VE OSMANLIDA ARMA GELENEĞİ
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeC.tesi 22 Ocak 2011, 12:22 tarafından merien

» YİNE DİZİ YOLUYLA TARİHİMİZE SALDIRI!-MUHTEŞEM YÜZYIL
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimePaz 09 Ocak 2011, 11:52 tarafından SBÖ

» ANADOLU LİSELERİNE ÖĞRETMEN ALIMI - 2010
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeCuma 24 Ara. 2010, 13:25 tarafından SBÖ

» Coğrafya 9.Sınıf Harita Bilgisi-Sunular
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeSalı 02 Kas. 2010, 10:16 tarafından SBÖ

» sana geliyorum mevlana
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimePtsi 25 Ekim 2010, 16:20 tarafından büşraavcıoğlu

» ÖĞRETMEN NOT DEFTERİ RESMEN KALDIRILDI!
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimePerş. 07 Ekim 2010, 08:10 tarafından SBÖ

» OKULLARIMIZDA OLMASI GEREKEN GÖRGÜ KURALLARINDAN BAZISI!
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeC.tesi 18 Eyl. 2010, 06:51 tarafından SBÖ

» MEMURLARA VERİLEN ÇOK ÖNEMLİ 58 SOSYAL HAK!
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimePtsi 13 Eyl. 2010, 08:50 tarafından SBÖ

» OY KULLANMA KLAVUZU - RESİMLİ ANLATIMI
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeC.tesi 11 Eyl. 2010, 08:17 tarafından SBÖ

» MADDE MADDE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ - 2010
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeÇarş. 08 Eyl. 2010, 15:16 tarafından SBÖ

Seçme Makaleler
Galeri
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Empty

 

 OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
SBÖ
Site Emektarı
SBÖ


Nerelisiniz? : Sivas+Trabzon
Erkek
Kayıt tarihi : 30/09/07
Mesaj Sayısı : 2147
Puanlar : 18785

OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Empty
MesajKonu: OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI   OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeC.tesi 27 Şub. 2010, 14:27

OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI GetImage
Eski Bursa'ya Ait Bir Gravr

* Doç. Dr. Mefail HIZLI-Uludağ Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi
Osmanlı Öncesi Bursa "Bursa, Osmanlılar'ın terbiye ettiği bir şehirdir"(1)

Kaplıca şehri olarak Bursa'nın önemini kavrayan Plini-us, yazdığı iki mektupla İmparator Trainus'un dikkatini çekmiş ve bu sayededir ki, o tarihe kadar hisarla çevrili küçük bir kasaba hüviyetindeki Bursa, genişle­miş ve büyük bir imar faaliyeti gerçekleştirilerek, saraylar, kütüphaneler, gimnasyumlar, agora, kaplıcalar, umuma mahsus revaklar ve heykeller gibi çok sayıda eserleriyle tezyin edilmiştir. Bugünkü Eski Kaplıca da bu devrin eserlerindendir. Artık Bursa, Küçük Asya'nın bir medeniyet ve ticaret merkezidir. Bu yüzden, MS 243 yılında İskitler tarafından yakılınca, vali Lucinus zamanında ve ikinci defa olarak yeni­den ihya edilmiştir.

Sahip olduğu tabii güzellikler ve coğrafi konum dolayı­sıyla tarihin her döneminde rağbet gören yerleşim merkez­lerinden biri olan Bursa'nın, ne zamandan beri mevcut ol­duğu tam olarak tesbit edilememektedir. İsmi ve kuruluşu hakkında birçok efsane bulunan(2) ve adeta bir yeşil deni­zini andıran Bursa, efsane diliyle ifade etmek gerekirse, "daha doğuşundan itibaren tanrıların sevgilisidir."(3)

Hangi tarihte kurulduğu bilinemese de, Bursa'nın kuru­cusunun, milattan önce üçüncü asırda yaşayan Bithinya kralı I. Prusias olduğu ve adını bu kişiden aldığı kabul edilmektedir.(4) Ancak kuruluş tarihini çok daha gerilere taşıyan kaynaklar da vardır. Bazı kaynaklara göre Bursa, MÖ 2400 yıllarından beri Anadolu Eti İmparatorluğu'na bağlı bir şehir olup Bithinya sitesinin başkentiydi.(5)

Bursa'nın kuruluş tarihini milattan önce ikinci asra gö­türen tarihçi Plinius, MÖ 202'de vuku bulan Zama muha­rebesinde Romalı Scipio'ya mağlup olarak Bithinya kralı I. Prusias'a sığınan Kartacalı komutan Annibal'in fikirleri ve paraları ile milattan önce 186 yılında kurulduğunu söy­ler. (6) Charles Texier de eserinde bu fikre katıldığını be-lirtir.(7)

Ünlü antik çağ coğrafyacısı Strabon, Bursa'nın, Mysia Olympos'u eteklerinde kurulan ve iyi idare edilen bir kent olduğunu, Phrygialılar ve Mysialılarla sınır komşusu olan bu kentin, Kroisos'a karşı savaşan Prusias tarafından ku­rulduğunu ifade eder.(8.)

Bursa hakkındaki bu tarihlendirmelerden sonra, şehrin tarihi ile ilgili daha detaylı bilgilere geçebiliriz. İlk çağlar­da şehirlere genellikle kurucularının isimleri verildiğine göre, Bursa'nın da Bithinya krallarından biri olan I. Prusi­as tarafından kurulduğunda şüphe yoktur. Anadolu'nun kuzeybatısında, şimdiki Marmara bölgesi havzasında otu­ran kavimlerden biri olan Bithinler'in, bu ilk çağlarda aynı dönemde kendilerine ait üç Prusias şehri vardı: Prusias ad Olympos (Olimpos Prusası=Bursa), Prusias ad Mare (Gemlik) ve Prusias ad Pontus Euxinum (Karadeniz Ereğ-lisi). Bu şehirler arasında Bursa'nın "Olimpos Bursası" adıyla zikredilmesi, şehrin ve bölgenin en yüksek dağı olan Uludağ'ın "Olympos" olarak şöhret bulmasıyla ilgili­dir. Uludağ'ın eteklerindeki kent anlamındaki bu ifade, za­man içinde "Prusa"ya dönüşmüş (9) ve Bizans döneminde de bu adla anılmıştır. Bu arada Bursa şehrinin antik Atus-sa kenti yıkıntıları üzerinde kurulduğuna dair iddialar da vardır. (10)

Bursa ilk çağlarda Eti hükümranlığından sonra Lidyalı-lar'm yönetimine girmiştir. Lidya kralı Kroisos'un milattan önce 546 yılında Pers kralı I. Keyhüsrev'in ordularına ye­nilmesinden sonra, Bursa'nın da içinde bulunduğu Bithin­ya bölgesi Pers hakimiyeti altına girmişti. Bursa ve hava­lisi Persler'in elinde bulunduğu yaklaşık iki asır boyunca İran hazinesine yılda 100 gümüş talen tutarında bir vergi ödemeyi taahhüt etmişti.

MÖ IV. yüzyılın başlarında Bithinya'ya kral olan Zipo-etes, Persler'i yenilgiye uğratan Büyük İskender'in hakimi­yetini kabul edince, bütün Bithinya ülkesi gibi Bursa da Grek egemenliğine girmiş oluyordu. İskender'in erken ölümü üzerine geniş imparatorluk toprakları komutanların arasında paylaşılınca, Bithinya da Antigonos'a kalmıştı. Bir süre sonra, Zipoetes'in oğlu I. Nikomedes, milattan ön­ce 279 yılında ülkenin bağımsızlığını tam olarak sağlamış­sa da, II. Nicomedes (MÖ 146-92), ülkeyi yeni bir tehlike olan Roma istilasından koruyabilmek için Pontus kralı Mithridates ile birleşmek zorunda kalmıştır. Ancak, onun oğlu III. Nicomedes zamanında (MÖ 88) ise Bithinya, bu kez de bizzat Mithridates tarafından istila edilmiş ve Ro-ma'dan yardım istenmek durumunda kalınmıştı.

Bithinya bölgesinin Romalılar'm kontrolü altına girme­si, milattan önce 73 yılında Kapıdağ yarımadasında mey­dana gelen ve Romalı komutan Lucullus'un emrindeki kuvvetlerin Mithridates'in ordularını yenmesinden sonra­ya rastlar. Fakat Mithridates'in oğlu Farmas'ın bir süre sonra Anadolu'yu zaptetmesi üzerine MÖ 40 yılında Sezar orduları bir kez daha fethetmiş ve böylece Bursa bölgesi tam olarak Roma hakimiyeti altına girmiş oldu. Bu haki­miyet, Roma İmparatorluğu'nun Doğu ve Batı olmak üze­re ikiye ayrıldığı milattan sonra 395 yılına kadar, yaklaşık 4,5 asır sürmüştür.

İmparator Traianus, Bithinya'nın başkentini Prusa'dan Nikomedia'ya (İzmit) taşıdı ve Proconsul Plinius'u buraya vali atadı. Önceleri Bithinya eyaletine bağlı ikinci sınıf bir şehir durumunda iken, bu imparator döneminde MS 84'den itibaren, senatoya (ayan meclisi) sahip birinci sınıf bir şehir haline geldi. Adı geçen valinin bu konudaki gay­retleri, özellikle Bursa'nın her konuda kalkınmasını sağla­dı. Şehirde senatonun aldığı kararlar, valinin hüküm ve iradesine bağlı idi.

Kaplıca şehri olarak Bursa'nın önemini kavrayan Plini­us, yazdığı iki mektupla İmparator Trainus'un dikkatini çekmiş ve bu sayededir ki, o tarihe kadar hisarla çevrili küçük bir kasaba hüviyetindeki Bursa, genişlemiş ve bü­yük bir imar faaliyeti gerçekleştirilerek, saraylar, kütüp­haneler, gimnasyumlar, agora, kaplıcalar, umuma mahsus revaklar ve heykeller gibi çok sayıda eserlerle tezyin edil­miştir. Bugünkü Eski Kaplıca da bu devrin eserlerinden­dir. Artık Bursa, Küçük Asya'nın bir medeniyet ve ticaret merkezidir. Bu yüzden, MS 243 yılında İskitler tarafından yakılınca, vali Lucinus zamanında ve ikinci defa olarak yeniden ihya edilmiştir.



Devam ediyor...


En son SBÖ tarafından C.tesi 27 Şub. 2010, 14:42 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://vadii.yetkin-forum.com
SBÖ
Site Emektarı
SBÖ


Nerelisiniz? : Sivas+Trabzon
Erkek
Kayıt tarihi : 30/09/07
Mesaj Sayısı : 2147
Puanlar : 18785

OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Empty
MesajKonu: Geri: OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI   OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeC.tesi 27 Şub. 2010, 14:29

MS 395 yılından sonra Bursa artık Bizans hakimiyeti altındadır. Bu devirde de Bursa, her ne kadar bir kaplıca şehri olarak önemini korumakta ise de. zamanla harabeye dönüşmesi sebebiyle İmparator I. lustinıanos (482-565) zamanında Bursa bir kez daha büyük bir imar hamlesi ya­şadı. Çekirge'de (Pythia) umuma açık bir hamam ve güzel bir saray yaptırmıştı. 525 yılında İmparatoriçe Theodora bir mevsim geçirmek üzere Çekirge'ye geldiği zaman, ya­nında 4.000 kişilik bir maiyyet bulunuyordu. Hatta mevcut binalar bu kadar insanı almadığı için çadırlar kuruldu ve Çekirge aylarca muhteşem ziyafetlere ve çılgınca eğlence­lere sahne oldu.(11)

Kraliçe Theodora'dan yaklaşık dört asır sonra, bir ara canlılığı kaybeden Bursa, VII. Konstantinos Porphyrogen-netos döneminde tekrar yıldızı parlayan bir şehir haline geldi. X. yüzyılın bu ilk yarısında kiliseler, hamamlar, sa­raylardan başka, halkın temaşa zevkini teşvik için tiyatro­lar inşa edildi, at yarışları için hipodromlar ve diğer yarış alanları tanzim edildi. Şehrin civarında da birçok manastır yaptırıldı. Bunların en meşhurları, İnkaya ve Misi köyün­deki manastırlardı. İmparatorun ağır baskılarından bunala-rak kaçan çok sayıda rahip bunlara sığınırdı. Bizanslılar Bursa'ya yalnız saraylar, kâşaneler, kaplıcalar, manastırlar ve eğlence yerleri kazandırmakla kalmadı, ayrıca zaferden zafere koşup günden güne kuvvetlenmekte olan Türkler'e karşı koymak için şehirde kaleler inşa etmeyi de kararlaş­tırdılar. Bunların en ünlüsü Kite'de yapılanıdır. Kalenin ne derece sağlam ve muhteşem olduğunu anlamak için günü­müze ulaşan kalıntıları gömek yeterlidir.(12)

Bu dönemde Doğu Roma İmparatorluğu'na bağlı bir Bizans şehri olan Bursa, zaman zaman müslüman Arap or­dularının ve ardından da Türkler'in hücumlarına maruz kaldı. Anadolu'yu fethe girişen Türkler arasında birçok mücadeleler olmuş, Güneydoğu Anadolu ve Suriye top-raklarınaki Oğuz boyları birbirlerine üstünlük sağlamak için savaşmışlardı. Bu savaşlarda yenilen Kutalmışoğulla-rı, başlarında bulunan Süleyman Şah komutasında Anado­lu içlerine doğru çekilmiş, fetihlerini, düzenli ve güçlü as­keri bir kuvvet bulunmayan bu alanda yoğunlaştırmışlardı. Kısa sayılacak bir süre içinde Anadolu'yu bütünüyle fethe­den Süleyman Şah, sonuçta Büyük Selçuklular'dan ayrı olarak bir Anadolu Selçuklu Devleti'nin doğmasını sağla­mıştı. Süleyman Şah, 1080'de İznik'i alarak devlet merke­zi yapmasını müteakip, bütün Marmara havzasını zaptetti­ği esnada Bursa'yı da fetheylemişti. 1097'de İznik'in yeni­den Bizans hakimiyetine girmesiyle, Bursa'nın da zaptedi-lip edilmediği hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Ancak 1107'de I. Kılıçarslan'ın ölümü sonrasında şehzadeler ara­sında ortaya çıkan mücadeleler sırasında bu şehrin Türk­ler'in elinden çıktığı kuvvetle tahmin edilmektedir. Kılı­çarslan'ın çocuklarından Şehinşah'm saltanatı döneminde, 1113 yılında, Selçuk emirlerinden Mengülük, Gündoğ­muş, Mehmed ve Oğrat komutasındaki Türk kuvvetleri, Bursa da dahil olmak üzere Marmara'nın bütün güney sa­hillerini tekrar ele geçirmişlerse de, bizzat Bizans İmpara­tora I. Alexios Komnenos güçlü bir ordu hazırlayarak Anadolu'ya geçmiş ve daha çok Uludağ etrafında yapılan birçok muharebe sonrasında Türkler'i bu bölgeden geri çe­kilmek zorunda bırakmıştı. Bunu müteakip imparator ile sultan arasında varılan bir anlaşma ile Bursa ve havalisi Bizanslılar'ın kontrolüne geçmiş oldu.(13) Bundan sonra Bursa yöresi, Osmanlı yönetimine geçinceye kadar Bi­zanslılar'ın elinde kaldı.

1204'te Konstantinopolis'in Haçlılar'ca alınıp, burada bir Latin Krallığı kurulmasıyla Bizanslılar, yönetim mer­kezlerini İznik'e taşıdılar. Bursa, bu tarihte imparator olan Theodoros Laskaris tarafından ele geçirilmiştir. Haçlılar, Bursa'yı da zaptetmeye teşebbüs etmişler ancak şehrin yüksek ve muhkem kaleye sahip olması sebebiyle buna muvaffak olamamışlardır.(14) 1261'e kadar süren bu dö­nemde, Bizanslılar Anadolu Selçukları ile umumiyetle ba­rış içinde yaşamakla birlikte, zaman zaman kendilerini mahalli birtakım çatışmalara girmekten alıkoyamadılar. 1261'den sonra Bursa ve İznik bir tekfurluk olarak idare edildi ve eski önemini giderek kaybetti.(15)

Bizans kaynakları, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Os­man Bey'in, 1302 yılma doğru, İznik ve Bursa civarında görünüp bu yörede yerleştiğinden ve bu iki yerleşim biri­mini uzaktan kontrol ve baskı altında tüttüğünden bahse-derler.(lö) XIV. yüzyıl Bizans Tarihçisi Pachymeres'in kaydına göre, 1300'lerde Türkler'in Batı Anadolu'ya yayı­lışları sırasında Bizans'ın elinde kalan üç önemli kale-şe-hirden biri de Bursa idi. Şehir ilk olarak 1308'de diğer tek­furlarla ittifak kurarak Osmanlı kuvvetlerini Dinboz Geçi-di'nde durdurmak isteyen Bursa tekfurunun mağlup edil­mesinden sonra Osman Bey tarafından kuşatma altına alındı. Bu kuşatma, sonuca ulaşamamakla birlikte şehir abluka siyaseti ile tazyik edilmeye başlandı.(17)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://vadii.yetkin-forum.com
SBÖ
Site Emektarı
SBÖ


Nerelisiniz? : Sivas+Trabzon
Erkek
Kayıt tarihi : 30/09/07
Mesaj Sayısı : 2147
Puanlar : 18785

OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Empty
MesajKonu: Geri: OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI   OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeC.tesi 27 Şub. 2010, 14:37

Hemen bütün Osmanlı kroniklerinin bildirdiğine göre, Moğollar'm baskısı sonucu Orta Asya'dan Anadolu'ya akan kitleler arasından Oğuzlar'ın Günhan kolundan Kayı Boyu'na mensup olan ve Selçukluların Bizans ucunda yer­leşen Osmanlılar'ın, Ertuğrul Bey'den sonraki ikinci ismi Osman Bey, değişik bir siyasi strateji geliştirerek, önce çevresindeki Türk beylikleri ile iyi geçinmeye çalıştı. Öte yandan da beyliğini genişletmek ve Anadolu'dan kopup gelen göçebelere yeni yerleşim alanları bulmak için, hede­fini Bizans şehirlerini tek tek almak olarak belirledi. Yak­laşık kırk yıl içinde yirmiye yakın kaleyi ele geçiren Os­man Bey, 1315 yılından önce birçok akın yaptığı Bursa'yı nihayet zaptetmek düşüncesiyle yeniden kuşattı. Kalenin kolay düşürülemeyeceğini iyi bilen Osman Bey, şehri sa­dece kuşatmakla kalmayıp, biri dağ eteğinde, diğeri ovada olmak üzere iki havale hisarı yaptırarak, şehre giriş için kullanılan kalenin dört kapısını sıkı bir şekilde kontrol al­tına aldı. Hisarlardan ilkine Balabancık'ı, diğerine ise ye­ğeni Aktimur'u komutan tayin etti. Her iki hisar arasında irtibatı temin etmekle Abdal Murad görevlendirilmişti. Böylece on yıl sürecek zorlu bir muhasara başlamış olu­yordu. Ancak bu kuşatma devam ederken Osman Bey'in

hastalanması üzerine idare Orhan Bey'in uhdesine geçmiş­ti. On yıldan fazla bir süre herhangi bir yardım alamayan Bursa halkını perişanlığa ve açlığa mahkum eden bu ablu­ka yüzünden Bursa tekfuru, 6 Nisan 1326 tarihinde şehri savunmadan Osmanlılar'a teslim etti.(18)

Bu arada Bizans tekfurunun İstanbul'a gitmesine izin verildi, ancak şehrin Osmanlılar'a teslimini sağlayan baş­danışmanı buradan ayrılmayarak Osmanlı hizmetine girdi. Ayrıca Bursa metropilitinin de şehirde kalıp görevini sür­dürmesine müsaade edildi. Bursa'nın Rum halkı kaleden aşağı kısımlara nakledilerek yerleştirildi. Kale ve civarın­da stratejik mecburiyetler dolayısıyla sadece Türkler'in yerleşmesi sağlandı. (19)

Fethi müteakip siyasetin de merkezi olması hasebiyle başkent olarak ilan edilen Bursa, İznik'in fethiyle kısa bir süre bu unvanı devretmiş, ancak 1335 yılından sonra uzun bir müddet başkent oluşunu muhafaza etmiştir. 1365'de devlet merkezinin Edirne'ye taşınması sırasında bile Bur­sa, İstanbul'un fethine kadar sembolik olarak başkent kal­mayı başardı. Gerçekten de Fatih Sultan Mehmed'e kadar bütün Osmanlı padişahlarının tahta çıkış törenleri ile cena­ze merasimlerinin Bursa'da gerçekleştirilmiş olması bunun bir göstergesidir.

Bursa'nın alınması Osmanlı Beyliğinin gelişmesi ve ge­nişlemesi açısından çok önemli bir merhaledir. Bursa, Mamıara Bölgesi'nin ortasında iktisadi bakımdan çok güç­lü bir merkez olduğu kadar, ipek yolu ve baharat yolu gi­bi ticaretin atardamarı olan bir kavşak noktasındaydı. Ön­celeri Osmanlı idaresi altında Hıristiyan dünyasına yakın milletlerarası bir ticaret merkezi olarak gelişme gösterdi. XV. asrın başlarında Bursa, ipek ticaret ve endüstrinin beynelminel merkezi durumundaydı. Bursa'ya ulaşan ana ipek yolu, Tebriz-Erzurum-Tokat güzergâhlarını takip edi­yordu. Diğer önemli ticaret yollan da bu ana yola bağlana­rak şehre ulaşıyordu. Bir taraftan Şam-Halep-Bursa yolu, öte yandan İskenderiye-Antalya deniz yolu XV. yüzyılda giderek yoğun bir faaliyete sahne oldu.(20) Baharat, şeker, boya, sabun gibi ticaret malları Suriye ve Mısır'dan bu yol­lar vasıtasıyla Bursa'ya taşınmaya başlandı. Bursa, XVII. yüzyıla kadar Balkanlar, Doğu Avrupa ve İstanbul için Doğu mallarının sergilendiği önemli bir pazar olma özel­liğini korudu.(21)

Bursa'nın XI. yüzyılda 30 bin nüfusu barındırdığı, do­layısıyla büyük bir kent olduğu öne sürülmüştür. Ancak Osmanlılar'dan önceki dönemde Bursa'nın geniş ölçüde sur dışına taşabildiğini gösteren hiçbir delil yoktur. Sade­ce kalenin kuzey eteğinde küçük bir varoş bulunduğu, bu­nun önce Rum mahallesi olduğu, sonra da Yahudi yerleşim alanı haline geldiği bildirilmektedir.(22)

Fetihten önce İznik'ten bile küçük ve rağbet görmeyen bir şehir durumundaki Bursa'mn yerleşim bölgesi günü­müzde pekçok mahalleden sadece biri olan- Hisar'dan iba­retti. Fetih sırasında Bursa orta halli bir kasaba hüviyetin-deydi. Hisar içinde sıkışıp kalan şehirde 2000 ev (23), ye­di mahalle, yedi kilise veya manastır, bir hamam, bir çarşı ve 20 dükkan vardı. Dini yapıların en büyüğü, Tophane'de Osman ve Orhan Gazi türbelerinin bulunduğu yerdeki Sa-int Ellie Manastırı idi. (24) Kiliselerden biri Kavaklı Mes­cidi yerinde, biri Zindankapı'da, bir diğeri de muhtemelen Üftade Camii yerinde idi. (25)





Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://vadii.yetkin-forum.com
SBÖ
Site Emektarı
SBÖ


Nerelisiniz? : Sivas+Trabzon
Erkek
Kayıt tarihi : 30/09/07
Mesaj Sayısı : 2147
Puanlar : 18785

OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Empty
MesajKonu: Geri: OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI   OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeC.tesi 27 Şub. 2010, 14:38

Bursa'da, fetih sırasında ikibin evin bulunduğu dikkate alınacak olursa, nüfusun takriben 8-10 bin arasında oldu­ğu tahmin edilebilir. Bu durumda, XI. yüzyılda şehir nüfu­sunun 30 bin olduğu yolundaki görüş biraz abartılı görün­mektedir. Zira, Bursa'yı 1861'de ziyaret eden Perrot da şe­hir nüfusunun 35 bine ancak ulaşabildiğini haber vermek-tedir.(26)

Orhan Bey Bursa'yı fethettikten sonra, burayı hemen beylik merkezi haline getirdi. Sultanla birlikte askeri ve mülki erkânın, ulema ve ticaret erbabının toplandığı yer haline geldi. Aynı zamanda Moğol istilâsından bunalan Anadolu halkına bir sığmak oldu. Bu durum Bursa'yı kısa sürede bir kültür ve ticaret merkezi haline getirdi.

Fetihten sonra Bursa'da büyük bir gelişme ortaya çıktı. Nüfus giderek arttı, şehir büyüdü. Yeni mahalle ve semt­ler teşekkül etti. Bugünkü Bursa mahallelerinin tamamına yakını XV. ve XVI. yüzyıllarda mevcut idi. Fethin üzerin­den daha yüz yıl geçmeden pek çok semt ve yerleşim böl­gesi oluştu.

Tarihi geçmişi 2500 yıl ve hatta daha öncesine götürü­len Bursa hakkındaki bu çalışmamıza, bir yazarımızın duygu yüklü düşüncelerini aktararak son veriyoruz:

"Bursa, Türk tarihinde bir merhaledir, İstanbul gibi bir netice değildir. Bursa, azimkar ve sağlam ayakların, yük­selmek için dayandıkları bir basamaktır. Her tarafta, mu­azzam bir imparatorluğu kurmağa muktedir olan muhte­şem bir kuvvet hissedilir. Burada durgun, donuk, hareket­siz hiçbir şey yoktur. Bu toprak dünyanın fethini hedef edinen bir milletin istinadgâhıdır.. Bursa'da her şey genç, dinç, sıhhatli, ateşli, atılgan ve savaşçıdır. Her semtinde, ihtişam ve vakarla dolu bir sadelik hüküm sürmektedir. Bunun en büyük misali de Bursa camileridir."(27)



DİPNOTLAR

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslâm Tarihi Anabilim Dalı Öğre­tim Üyesi.

(1) Arnold Toynbee, "Bursa ve Çevresine Dair" (çev.O.Okyar), Uludağ, sy. 92, (Kasım-Arahk 1948), s.20.

(2) Bursanm adı ve kuruluşu hakkında bazı efsane ve bilgiler için bk. Ev­liya Çelebi, Seyahatname, 11, 7 vd., Fazıl Yenisey, Bursa Folkloru, Bursa 1955,s.7-24; Bedi N. Şehsuvaroğlu, Yeşil Bursa, İstanbul 1957, s.l; Ekrem Reşit Rey, "Tarih Boyunca Bursa", Yapı Kredi Bankası Bursa Özel Sayısı, İs­tanbul 1948,s.9-10; Eflatun Cem Güney, "Bursanın Folklor Bahçelerinde", Yapı ve Kredi Bankası Bursa Özel Sayısı, İstanbul 1948, s.51-556; Bursa An­siklopedisi, (ed.Yılmaz Akkılıç). Bursa 1987,1,7-9.(3) Bk. Şehsuvaroğlu, age, s.l.


(4) Bk. Mükrimin Halil Yınanç, "Bursa" İslâm Ansiklopedisi, 11, 810; Ha­lil İnalcık, "Bursa" TDVİA, V1.446; Türk Ansiklopedisi, "Bursa", Vlll, 457; Yurt Ansiklopedisi, "Bursa", 111, 1625, Şehrin Annibal tarafından kurulduğu da söylenmektedir. Bk.Mehmed Ziya, "Eski Bursa", Yeni Mecmua (Fevkala­de Nüsha), (Mayıs 1923), c.4, sy.75, s.169; Rey, agm, s.9.

(5) Bk. Sedat, Bursa Vilayeti Tarihçesi, Bursa 1934, s.2-3; Yınanç, agm, 11,810; Şehsuvaroğlu, age, s.l.

(6) Bk. Ymanç, agm, 11, 180; Türk Ansiklopedisi, agm, Vlll, 457; Şehsu­varoğlu, age, s.l.(7) Bk.C.Texier, Küçük Asya, 1, 209 vd.


(Cool Bk. Strabon, Coğrafya Anadolu (Kitap: X11,X111, XIV), (çev. Adnan Pekman), İstanbul, ts., s.53-54.

(9) Bursa isminin, Osmanlı dönemi boyunca resmi belge, arşiv ve eserler­de "Bursa" tarzında değil de "Brusa" şeklinde yazılmış olmasının, bu yerin kurucusu "Prusias" ve şehrin şöhret kazanan "Prusa" adıyla yakından ilgisi ol­duğu muhakkaktır. Bu sebeple Bursa, kurucusunun adı binlerce yıl muhafaza edilebilmiş Anadolu şehirlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.(10) Bk. Bursa Ansiklopedisi, 1,18.


(11) Bursa'mn en eski dönemlerinde ait bilgiler şu eserlerden özetlenerek derlenmiştir. Ymanç, agm, 11, 810; Yurt Ansiklopedisi, agm, 111, 1625-1629; İnalcık, agm,VI, 446; Türk Ansiklopedisi, agm, Vlll,457; Hüdavendigâr Vilayeti Salnâme-i Resmisi, sene: 1324, Bursa 1906; Abdulkadir Kadri, Bur­sa Tarihi Kılavuzu, Bursa 1909, s.5 vd.; Mehmed Ziya, agm, s.169-171; A.Memduh Turgut Koyunluoğlu, İznik ve Bursa Tarihi, Bursa 1935,s.44-70; Kazım ******, Bursa ve Anıtları, İstanbul 1982,s.6-10 Şehsuvaroğlu, age, s. 1-3; Sedat, age, s. 1-6; Rey, agm, s.9-10; Bursa Ansiklopedisi, 1,11-40; Pars Tuğ­lacı, Osmanlı Şehirleri, Milliyet Gazetesi Yayını, İstanbul ts., s.68-69.(12) Rey, agm, s.9
(13) Bk. Ymanç, agm, II, 310; İnalcık, agm, VI, 446; Sedat, age. s.7-8.
(14) Bk. Türk Ansiklopedisi, agm, Vlll, 457.
(15) Bk. Yurt Ansiklopedisi, agm, 111, 1630.
(16) Bk. Ymanç, agm, 11, 810.
(17) Bk. İnalcık, agm. VI, 446.


(18) Bk. Âşıkpaşazâde, Tarih, İstanbul 1332, s.25-29; İbn Kemal, Tevarih-i Al-i Osman, (nşr. Şerafettin Turan), Ankara 1970.S.187-194; Meh­med Neşri, Kitab-ı Cihannümâ, Ankara 1987,1,70-137; İsmail Beliğ, Güldes-te-i Riyaz-ı İrfan ve Vefiyat-ı Dânişverân-ı Nâdiredan, Bursa 1302, s. 17-19; İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Osmanlı Tarihi, I, Ankara 1982, 103-119.(19) Bk. İnalcık, agm, VI, 446.


(20) Tarihte Bursa'da geçen askeri ve ticari amaçlı yollar için bk. Nâzım Yücelt, Tarihte Bursa, Bursa 1948, s.11-14.(21) Bk. İnalcık, agm, VI, 448.


(22) Bk. Uğur Tanyeli, Anadolu-Türk Kentinde Fiziksel Yapının Evrim Süreci (11-15.yy), İ.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul 1987, s.135; Kazım ******, Bursa ve Anıtları, Bursa 1950, s.13.

(23) 1432'de şehre gelen Bertrandon de la Broquiere ise kalede 1000 kadar evin bulunduğunu belirtir. Bk. İnalcık, agm, VI, 446.

(24) Türbeler için bk. Semavi Eyice, "Bursa'da Osman ve Orhan Gazi Türbeleri", Vakıflar Dergisi, s. V, Ankara 1962, s. 131-147.(25) ******, age, s. 14.
(26) İnalcık, agm, VI, 447.
(27) Rey, agm., s. 11.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://vadii.yetkin-forum.com
SBÖ
Site Emektarı
SBÖ


Nerelisiniz? : Sivas+Trabzon
Erkek
Kayıt tarihi : 30/09/07
Mesaj Sayısı : 2147
Puanlar : 18785

OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Empty
MesajKonu: Geri: OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI   OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI Icon_minitimeC.tesi 27 Şub. 2010, 14:39

BURSA VE ÇEVRESİNDE BAZI ESKİ YER ADLARI

Angelekome : İnegöl

Apollonia : Apolyont

Atranos : Orhaneli

Basileinpolis : Orhangazi

Kios : Gemlik

Kirmastı : Mustafa Kemal Paşa

Kitc : Üriinlü

Edincik Karacabey Mudanya Mudanya Yenişehir İznik İzmit Uludağ Bursa Çekirge Çekirge


Konstantinopolis : İstanbul

Kyzikos Mihaliç Montania Myrlea Neapolis Nikaia Nikomedia Olimpos Prusa Pylhia Soteropolis
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://vadii.yetkin-forum.com
 
OSMANLI ÖNCESİ BURSA - DOÇ. DR. MEFAİL HIZLI
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» BURSA
» BURSA'DA MUSABABA!

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: GİRİŞ :: GÜNCEL HABERLERDEN..-
Buraya geçin: