Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
SosyalBilgiDepoAnasayfaGaleriLatest imagesAramaGiriş yapKayıt Ol
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» 2009-2010 YILI 8. SINIFLAR T.C. İNKILAP TARİHİ DERSİ BEP YILLIK PLANI
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimeC.tesi 10 Kas. 2012, 12:07 tarafından atk111

» CUMA NAMAZI NASIL KILDIRILIR?
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimePaz 04 Eyl. 2011, 12:02 tarafından SBÖ

» liquid fish oil benefits
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimeSalı 02 Ağus. 2011, 10:39 tarafından Misafir

» LALE, ALLAH'I SİMGELER NİÇİN?
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimePtsi 04 Tem. 2011, 09:25 tarafından SBÖ

» SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENİN KADROYA GEÇİŞİ İÇİN İLGİLİ DİLEKÇE BURDA!
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimeSalı 07 Haz. 2011, 06:25 tarafından SBÖ

» MÜFETTİŞLERİN İSTEDİĞİ ŞÖK TOPLANTISI TUTANAĞI ÇİZELGESİ 2009-2010
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimeÇarş. 18 Mayıs 2011, 18:58 tarafından 06fatih06

» KAN TAHLİLİ YAPTIRDINIZ YORUMLAMASINI İSTİYORSUNUZ? BUYRUN!
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimePerş. 10 Mart 2011, 15:19 tarafından SBÖ

» OSMANLI PADİŞAHLARININ KABİRLERİNİN HANGİSİ, HANGİ İLİMİZDE Mİ?
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimeC.tesi 05 Mart 2011, 15:51 tarafından SBÖ

» HZ. MUHAMMED (SAV) HAYATI - KRONOLOJİK OLARAK -
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimeSalı 15 Şub. 2011, 00:19 tarafından SBÖ

» HZ. PEYGAMBERİMİZ DOĞDUĞUNDA MEYDANA GELEN MUCİZELER!
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimeSalı 15 Şub. 2011, 00:05 tarafından SBÖ

» TÜRKLERDE VE OSMANLIDA ARMA GELENEĞİ
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimeC.tesi 22 Ocak 2011, 12:22 tarafından merien

» YİNE DİZİ YOLUYLA TARİHİMİZE SALDIRI!-MUHTEŞEM YÜZYIL
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimePaz 09 Ocak 2011, 11:52 tarafından SBÖ

» ANADOLU LİSELERİNE ÖĞRETMEN ALIMI - 2010
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimeCuma 24 Ara. 2010, 13:25 tarafından SBÖ

» Coğrafya 9.Sınıf Harita Bilgisi-Sunular
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimeSalı 02 Kas. 2010, 10:16 tarafından SBÖ

» sana geliyorum mevlana
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimePtsi 25 Ekim 2010, 16:20 tarafından büşraavcıoğlu

» ÖĞRETMEN NOT DEFTERİ RESMEN KALDIRILDI!
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimePerş. 07 Ekim 2010, 08:10 tarafından SBÖ

» OKULLARIMIZDA OLMASI GEREKEN GÖRGÜ KURALLARINDAN BAZISI!
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimeC.tesi 18 Eyl. 2010, 06:51 tarafından SBÖ

» MEMURLARA VERİLEN ÇOK ÖNEMLİ 58 SOSYAL HAK!
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimePtsi 13 Eyl. 2010, 08:50 tarafından SBÖ

» OY KULLANMA KLAVUZU - RESİMLİ ANLATIMI
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimeC.tesi 11 Eyl. 2010, 08:17 tarafından SBÖ

» MADDE MADDE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ - 2010
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimeÇarş. 08 Eyl. 2010, 15:16 tarafından SBÖ

Seçme Makaleler
Galeri
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Empty

 

 KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA..

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
SBÖ
Site Emektarı
SBÖ


Nerelisiniz? : Sivas+Trabzon
Erkek
Kayıt tarihi : 30/09/07
Mesaj Sayısı : 2147
Puanlar : 18815

KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Empty
MesajKonu: KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA..   KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. Icon_minitimeCuma 02 Mayıs 2008, 15:55

Kurbağa Derisindeki ŞİFA

KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. 173_13

Yeryüzünü insana bir beşik, güneşi de lamba yapan Rahmet-i Sonsuz, bu misafirhanede hastalanan misafirleri için gerekli ilaçlan yaratmayı ihmal etmediği gibi, hikmetli şekilde yeryüzüne de dağıtmıştır. Bu ilaçların bir kısmi sebze ve meyveler şeklinde zahmetsizce insana takdim edilirken, bir kısmı da kullanılabilmeleri için keşfedilmeyi ve kullanılabilir hale getirilmeyi beklemektedir.

Tabiat kitabının sırlı sayfalarına yerleştirilmiş ilaçların bulunup çıkarılması, sebepler planında ilmi düşünceye ve araştırmalara verilen önem ve desteğe bağlıdır. Zira ilmi düşünceye dayalı araştırmalar yapmak hem fiili hem de ihtiyaç lisanıyla yapılan bir duadır. Belirli ülkelerce desteklenen ve kendilerini tabiatın sırlarını çözmeye adamış bir grup insanın yaptığı fiili dualara cevap olarak hergün onlarca ilaç, tabiat kitabından bulunup ortaya çıkarılmaktadır.

Enfeksiyonların tedavisinde yepyeni bir çığır açacak olan bir molekül, 1986 yılında Michael Zasloff adlı bilim adamı tarafından Xenopus isimli kurbağa derisinden elde edilmişti. Kendisi, bu moleküllere İbranice koruyucu kalkan anlamına gelen “Magaininler” ismini verdi.

Biz bunu Türkiye’de ilk defa duyurduğumuzda (Sızıntı/1988, c. 9. sh. 451) sözlerimizi şöyle noktalamıştık: “İnşaallah yakın bir gelecekte beğenmediğimiz kurbağanın derisinden en tehlikeli hastalıklara karşı ilaç yapıldığını duyarsak hiç şaşırmayalım ve derdi veren Kudret-i Sonsuz’un hiç ummadığımız yerden dermanı da yaratabileceğini bir kere daha tefekkür edelim”

Şimdi bu temennimizin nasıl gerçekleştiğinin hikâyesini aktarmak istiyoruz:

ABD Milli Sağlık Enstitüsünde genetikçi olarak çalışırken bulduğu magainin isimli protein yapısındaki moleküllerin potansiyel gücünü hisseden Zasloff, enstitüden bir yıl sonra ayrılıp, arkadaşlarıyla birlikte 1987 yılında Magaininler İlaç Enstitüsü isimli şirketi kurar.

Şirket bünyesinde yürütülen çalışmalar o kadar hızla gelişir ki sonunda bilgisayar modelleri kullanılarak 2000’i aşkın magainin türevi elde edilir. Geçen yıla kadar, ya canlılardan veya kimyevi yollarla sentez ettikleri magainin türevlerini şimdilerde bakterilere yaptırmaktadırlar. Bunun için, magainin üretiminde gerekli olan genetik bilgi, genetik mühendisliği teknikleri kullanılarak, bakteri DNA’sının şifresi içine yerleştirildi. Bakterinin okuma sistemleri ve protein fabrikaları kullanılarak, bakteriye magaininler sentez ettirildi. Bu şekilde, kurbağaların ekolojik dengedeki diğer önemli vazifeleri düşünülerek onbinlerce kurbağanın öldürülmesinin de önüne geçilmiş oldu. Magainin firması, şimdi farklı magainin moleküllerini sentezle yen bakteri çeşitlerine sahiptir.

KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. 173_14Magaininlerin üstünlüğü ve önemi, tesir mekanizmalarının antibiyotiklerden farklı olmasından ve bakterilerin onlara karşı direnç kazanamamalarından kaynaklanmaktadır. Magaininler bakteri zarında delikler açar ve zarı delinen bakteri parçalanıp ölür.

Geniş spektrumlu antimikrobiyal (mikrop öldürücü) tesis gösteren magainin türevlerinden MSI-78 kodlu bir ilacın, insan üzerinde birinci merhale klinik denemeleri tamamlanmıştır. Herşey planlandığı gibi giderse, üç yıl içinde magainin)erin MSI-78 türevi eczanelerde satılmaya başlanacaktır.

Magainin firması, şu anda dünyanın büyük firmalarıyla ticari anlaşmalar yaparak bilgi ve tecrübesini satmakta ve güç kazanmaktadır. Diğer deyişle bu bilgi, güç ve paranın kaynağı olmakta ve güçlü lobiler oluşturmanın önemli bir vasıtası haline gelmektedir. Mesela Colgate-Palmolive firması (diş macunu üreten) bunlardan biri olup magaininlerin ağız sağlığında kullanılabilmesi için araştırmalar yapmaktadır. Yakın bir gelecekte, magainin veya türevleri diş çürümelerini ve plak oluşumlarını önlemek için diş macununa ve ağız gargarası solüsyonlarına eklenecektir.

Magaininlerin bazı türevlerinin kolon kanseri gibi belirli kanser türlerinde oldukça başarılı olduğunun gözlenmesinden sonra, Aralık 1992’de Sandoz firması, magainin firmasıyla anlaşma imzalayıp magaininlerin kanser tedavisinde kullanılma haklarını satın aldı. Sandoz firması, belirli kanser türlerini tedavi edebilecek magainin türevlerini 30 aylık bir süre içerisinde piyasaya sunmayı ümit etmektedir.

Değişik hayvanların, enfeksiyonların ve bazı kanserlerin tedavisinde ilaç olarak kullanılabilecek birtakım maddeleri bağışıklık sistemlerinde sentezledikleri uzun zamandır bilinmekteydi. Çünkü pek çok hayvan, bağışıklık sistemlerinin sıhhatli çalışması sayesinde en mikrobik çevrede bile hasta olmamaktadır. Mesela, köpek balıklarında hiç kanser görülmez ve bu balıklar nadiren enfeksiyona yakalanırlar. Bunun sebebini merak eden Magainin firmasındaki araştırmacılar, geçen yıl köpek balıklarının kanından squalaminler (köpek balığının ilmi ismi) isimli steroid yapısında bir grup molekül saflaştırdılar. Yapılan ilk denemeler, squalaminlerin güçlü bir antibiyotik ve antifungal (mantar öldürücü) olduklarını gösterdi. Şu anda ağızdaki mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmak üzere squalaminler üzerinde araştırmalar hızla devam etmektedir.

Değişik canlılardan elde edilen bu ilaçlar, squalaminlerle sınırlı değildir. 1970 yılında Stockholm Üniv. H. G. Boman tarafından Cecropia güvelerinden saflaştırılan antimikrobiyal maddeler, cecropinler olarak isimlendirildi. Şimdi Kabi Pharmacia şirketinin bünyesinde ilaç haline getirilme çalışmaları devam etmektedir.

1980’li yıllarda, insanın bağışıklık sisteminde bulunan ve memelilerin nemli yüzeylerini örten epitel hücreleri tarafından sentezlenen defensinler (müdafaa edenler) isimli peptid grubu keşfedildi.

Defensinler, magaininler gibi hastalık yapımların zarlarında delikler oluşturarak tesirini göstermektedir. Defensinler, insan ve farelerin ince bağırsaklarında da bulunmuştur... Bu maddelerin bağırsakta steril bir çevre oluşturmada kullanıldığı düşünülmektedir. Ayrıca, defensinler ve benzeri peptidlerin, vücudun bakteri, mantar ve virüslere karşı kullandığı ilk müdafaa silahları olduğu tahmin edilmektedir. Bu peptidlerin bazıları son derece zehirli olduğundan vücuda dağıtımlarının lipozomlar (yağ kürecikleri) içinde yapılması plânlanmaktadır.

Şu anda ABD Milli Sağlık Enstitüsü tarafından desteklenen bir projede, defensinler, beta-defensinler ve Indolacidin (sığır bağışıklık sisteminden saflaştırılan molekül) molekülleri kullanılarak yeni antifungal ilaçlar geliştirilmeye çalışılmaktadır.

Şu anda Hitachi, NEC, Fujitsu, Sony gibi bilgisayar ve elektronik şirketleri dahil pek çok firma, biyoteknoloji bölümleri kurmuş ve magaininler, defensinler, squalaminler gibi benzeri moleküller üzerinde çalışarak, değişik hastalıkları tedavide daha tesirli ilaçlar geliştirmeye çalışmaktadırlar.

Kısacası, yeryüzünün, canlı ve cansız varlıklarıyla -ölüm hariç- her türlü dertlerin devasının bulunduğu bir eczane veya ilaç deposu şeklinde tanzim edildiği bir
kez daha doğrulanmaktadır.

Fakat bütün bu çalışmaların başkaları tarafından yapılmakta olduğunu düşünürsek, gelecekte kendi varlığımızı koruma ve dünyada sözü ve hatırı sayılır bir ülke olabilmek için bu konularda bir an önce araştırma yapmanın ve sağlık alanındaki temel araştırmaları bu noktalara kaydırarak araştırma ve projeler yürütmenin ne kadar hayati önemi olduğunu hiç akıldan çıkarmamak gerekiyor.
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA.. 173_15

Yeni yetişen neslimizin bu konularda ilmi araştırmalar yapması için desteklenmesi ümidiyle.

KAYNAK
Scientific American Mart 1993
*Dr. Selim AYDIN-Sızıntı-
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://vadii.yetkin-forum.com
 
KURBAĞA DERİSİNDEKİ ŞİFA..
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: ÖNCE SAĞLIK! :: Sağlık Ansiklopedimiz!-
Buraya geçin: